Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ

Λέγεται ότι ο πρώτος κάτοικος του Αγκιστρίου ήταν ένας αρβανίτης γαιοκτήμονας και έμπιστος του Μπέη των Ιωαννίνων, ονόματι Δημάκης. Κατά την παράδοση λέγεται ότι πρόδωσε ένα μεγάλο μυστικό του παλατιού των Οθωμανών και κυνηγημένος φεύγει νύχτα από τα Ιωάννινα με την οικογένειά του, για να καταλήξει μετά από μεγάλο ταξίδι στην Πελοπόννησο.

Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησης του αλλάζει το όνομά του από τον φόβο, μην τους βρει ο Μπέης των Ιωαννίνων και τους αποκεφαλίσει όλους οικογενειακώς. Συστήνεται παντού ως Τζάνος και φτάνοντας στην Πελοπόννησο παίρνει μια βάρκα και ψάχνει να βρει έναν τόπο απάτητο για να κρυφτεί αυτός και η οικογένειά του.

Γύρω στα 1550, καταλήγοντας στο Αγκίστρι τον μάγεψε η ομορφιά και η ευφορία του νησιού και αποφάσισε να εγκατασταθεί στην περιοχή της Λίμνης, ώστε να έχει νερό και γη για να μην πεθάνουν από την πείνα τα παιδιά του. Εκεί έχτισαν όλοι μαζί ένα μικρό χωριό με πέτρα και χώμα και ξεκίνησαν μία νέα ζωή, στον ευλογημένο αυτόν τόπο.

ΤΟ ΞΩΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ

Κατά μία εκδοχή της παράδοσης, λέγεται ότι λίγα χρόνια αργότερα, παρουσιάζεται στον Τζάνο, ο Άγιος Νικόλαος και του ζητάει να ψάξει να βρει την εικόνα του και όταν τη βρει, να του χτίσει μια Εκκλησία στο όνομά του και τότε ο Άγιος θα τους προστατεύει από τις θαλασσοταραχές και τις φουρτούνες, για να έχουν καλά ψαρέματα.

Πάντα κατά την παράδοση, βρέθηκε η εικόνα, η οποία στην αρχή φιλοξενήθηκε σε ένα μικρό χτίσμα, στον χώρο του οποίου, αργότερα έγινε μια μικρή Εκκλησιά, που σήμερα προστατεύεται από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Κατά μία άλλη εκδοχή της παράδοσης λέγεται ότι την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου την έχτισε μέσα σε μια νύχτα, ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ Παλαιολόγος, για να τιμήσει τον Άγιο Νικόλαο που τον έσωσε από βέβαιο πνιγμό, όταν βρέθηκε σε μεγάλη θαλασσοταραχή, στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από την Λίμνη.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΔΩΡΟΥΣΑ

Οι Δωριείς ήταν Έλληνες, οι οποίοι κατάγονταν σύμφωνα με τις γραπτές παραδόσεις, από την οροσειρά της Πίνδου. Περίπου τον 12ο π.Χ. αιώνα, οι Δωριείς κατέβηκαν στη νότια Ελλάδα.

Κατά την παράδοση λέγεται ότι οι Δωριείς κατεβαίνοντας προς την Κεντρική και Νότια Ελλάδα, έφτασαν στην περιοχή της Λίμνης και περνώντας στο απέναντι νησάκι, τη Δωρούσα, έχτισαν προστατευτικά τείχη, τα οποία διασώζονται μέχρι και σήμερα. Από την επαφή αυτή με τους Δωριείς, το νησάκι αυτό ονομάστηκε Δωρούσα.

ΠΩΣ ΧΤΙΣΤΗΚΕ Η ΠΑΛΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

Κατά την παράδοση, στις αρχές του 1900, οι κάτοικοι στο χωριό Μετόχι, έβλεπαν από ψηλά να αναβοσβήνει ένα φως, στη θέση που σήμερα είναι η Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.

Λέγεται ότι ένα όραμα υπέδειξε σε κάποιους από τους κατοίκους, να σκάψουν στο σημείο αυτό και να βρουν την Εικόνα των Αγίων Αναργύρων. Η Εικόνα βρέθηκε θαμμένη στην άμμο και στο σημείο αυτό έχτισαν ένα μικρό μονόκλιτο ξωκκλήσι, των Αγίων Αναργύρων, το οποίο καθαγίασε ο Άγιος Νεκτάριος. Σήμερα στη θέση του παλιού Ναού, έχει κτιστεί ολόλευκη νέα Εκκλησία που είναι αρχιτεκτονικά, τρίκλιτη βασιλική με μεγάλο γαλάζιο τρούλο.

Back to top